Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová organizační struktura BOZP reaguje na útlum báňského průmyslu

6. 6. 2024

 

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je jedním ze základních programových cílů Odborového svazu PHGN. Svaz poskytuje tuto činnost prostřednictvím svazových inspektorů bezpečnosti práce (SIBP). Jejich úkolem je zajistit spolupráci s organizacemi sdruženými v odborovém svazu a poskytovat jim veškerou potřebnou servisní službu v otázkách BOZP. 


Svazoví inspektoři provádějí kontrolní činnost v členských organizacích nad dodržováním BOZP, spolupracují se zástupci členských organizací při šetření všech smrtelných a závažných pracovních úrazů, většiny mimořádných událostí a některých nemocí z povolání. V komplikovaných případech pracovních úrazů a nemocí z povolání se svazoví inspektoři účastní i jednání šetřících a odškodňovacích komisí a pomáhají jednotlivým odborovým organizacím stanovovat opatření pro zvýšení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Zároveň jim poskytují metodickou a lektorskou pomoc. Odborový svaz je zastoupen v radě BOZP Českomoravské konfederace odborových svazů, v Radě vlády pro BOZP a v Pracovní komisi pro bezpečnost v báňském průmyslu v Lucemburku. 

 

Do konce roku 2023 zajišťovali na plný pracovní úvazek plnění programových cílů v oblasti BOZP čtyři svazoví inspektoři bezpečnosti práce. 


Působnost je rozdělena dle tradičních hornických regionů. Petr Vavroš: severní Morava, OKD a DIAMO. Petr Švehla: západní Čechy, zejména Sokolovská uhelná, Petr Trieb: severní Čechy a zejména těžební a podpůrné organizace Sev.en Česká Energie. Ing. Ivo Kavka: Praha, DIAMO, jižní Morava, severní Morava a organizace sanující bývalou těžbu uranu, zároveň jako koordinátor činnosti SIBP. Na částečný pracovní úvazek pro Slezská důlní díla působí Václav Sacha. 


V důsledku útlumu těžby, snižování počtu zaměstnanců a pracovišť došlo i v našem odborovém svazu ke snížení počtu svazových inspektorů. 


V lednu 2024 ukončil pracovní poměr Petr Švehla, pracoviště z jeho působnosti převzal do svého portfolia Petr Trieb. Na konci června ukončí pracovní poměr Petr Vavroš a jeho pracovní náplň převezme Ing. Ivo Kavka. Oběma kolegům patří velké poděkování za práci odvedenou pro odborový svaz. 


Připomeňme, že v období let 2020–2023 uskutečnili svazoví inspektoři na pracovištích zaměstnavatelů 880 kontrol a zjistili 661 závad. 


Pracovní úrazovost vykazuje již delší dobu stabilní úroveň až na období let 2020 a 2021, které bylo ovlivněno covidovou pandemií. Počet smrtelných pracovních úrazů v období let 2020–2023 zaznamenalo pokles mimo rok 2022. Sedm smrtelných pracovních úrazů zavazuje všechny zainteresované strany, aby úroveň organizace bezpečnosti práce stále zlepšovaly. 


Za připomenutí stojí rok 2021, který byl prvním, ale bohužel zatím jediným rokem, kdy v organizacích sdružených v odborového svazu nebyl zaznamenán ani jeden smrtelný pracovní úraz. 

 

bz2.jpg

 

Referát BOZP se společně s právním referátem odborového svazu aktivně podílel na procesu novelizace legislativy z oblasti BOZP v těchto případech: 

 

  • novela zákoníku práce, kde došlo ke vzniku jednorázové náhrady nemajetkové újmy při zvlášť závažném ublížení na zdraví zaměstnance a novému stanovení 
  • jednorázové náhrady nemajetkové újmy pozůstalých při smrtelném pracovním úrazu na 20násobek průměrné mzdy v národním hospodářství ČR, tato náhrada nebyla valorizována od roku 2006. 
  • novela prováděcí vyhlášky 79/2013 Sb., o provádění některých ustanovení k zákonu 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, pracovnělékařských službách (zejména s cílem upřesnit podmínky, náplň a četnost preventivních prohlídek) 
  • novela NV č. 290/1995 Sb., seznam nemocí z povolání, kde se podařilo prosadit zařazení onemocnění bederní páteře na seznam nemocí z povolání od 1. 1. 2023. 
  • novela zákona č. 250/2021 Sb., o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a následných nařízeních vlády o bližších podmínkách provozu vyhrazených technických zařízení 
  • novela NV 390/2021 Sb. o podmínkách poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čistících a desinfekčních prostředků 
  • několik postupných novel Nařízení vlády 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci. 

 

V roce 2022 prostřednictvím svazových inspektorů realizoval odborový svaz vlastní projekt s názvem „Hodnocení prevence rizik vzniku poškození zdraví zaměstnanců následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání v jednotlivých odvětvích báňského průmyslu“. Kvůli opožděnému schválení a uvolnění finančních prostředků vládou, došlo z časových důvodů k jeho rozdělení na dva projekty. Pro rok 2022 to byl projekt „Hodnocení prevence rizik vzniku poškození zdraví zaměstnanců následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání při hlubinné těžbě černého uhlí a technické likvidaci hlubinných černouhelných dolů“, který byl úspěšně dokončen a je dostupný na webových stránkách OS PHGN. Pro rok 2023 byl schválen projekt „Hodnocení prevence rizik vzniku poškození zdraví zaměstnanců následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání na hnědouhelných dolech v České republice“. Ten však nebyl rovněž z důvodu pozdního uvolnění finančních prostředků vládou realizován. 


Úroveň BOZP u zaměstnavatelů posilujeme rovněž v rámci Dohody s Českým báňským úřadem a jednotlivými obvodními báňskými úřady (OBÚ). Díky této dohodě se účastníme specializovaných, komplexních a generálních prověrek ČBÚ a OBÚ na pracovištích, šetření závažných a smrtelných pracovních úrazů či mimořádných událostí. Pravidelné hodnoceni spolupráce s jednotlivými orgány státní báňské správy má velmi dobrou úroveň. 


Úprava organizační struktury Odborového svazu PHGN reaguje na celkový útlum báňského průmyslu, pokles počtu pracovišť a zaměstnanců. Věříme, že tato úprava umožní i nadále zachovat úroveň služeb poskytovaných inspektory odborového svazu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. 

 

bz.jpg

Porada svazových inspektorů bezpečnosti práce. Na snímku zleva Petr Vavroš, Ivo Kavka, Petr Trieb a Petr Švehla. V čele snímku řídí poradu 2. místopředseda OS PHGN Jiří Waloszek, který má BOZP v referátu.

 

 

 

 

 

 

 

 


Autor: Ing. Ivo Kavka (SIBP)

foto: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN č.6/2024