Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásadní změna výpočtu náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při uznání invalidity od 1. ledna 2025

2. 9. 2024

 

Zákonem č. 230/2024 Sb., kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony (dále jen „zákon“), přijatým dne 25. července 2024, platným od 31. července 2024 a účinným, až na výjimky, dnem 1. srpna 2024, byla provedena zásadní změna výpočtu náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při uznání invalidity v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání (dále jen „renta“) účinná od 1. ledna 2025.


Podle ustanovení § 271b odst. 1 zákoníku práce, je výpočet renty upraven tak, že činí rozdíl mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání, ke kterému se případně připočte invalidní důchod poskytovaný z téhož důvodu. 


Podle ustanovení § 271b odst. 3 zákoníku práce, účinnému do 31. prosince 2024, renta „přísluší i zaměstnanci, který je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání; za výdělek po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolá ní se považuje výdělek ve výši minimální mzdy platné v den prvního zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání. Pobíral-li zaměstnanec před tím, než se stal uchazečem o zaměstnání, náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, přísluší mu tato náhrada po dobu zařazení do evidence uchazečů o za městnání v takové výši, ve které mu na ni vzniklo právo za trvání pracovního poměru nebo právních vztahů založených dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr. Po skončení zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání se při výpočtu náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při uznání invalidity postupuje u všech poškozených podle odstavce 1.“ 


Podle této dosud platné a účinné úpravy tedy renta přísluší i nezaměstnanému, pokud je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, s tím, že 

  • za výdělek po úrazu nebo zjištění nemoci z povolání se pro výpočet renty považuje minimální mzda platná v den prvního zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání, nebo 
  • pokud byl nezaměstnaný poživatelem renty před zařazením do evidence nezaměstnaných, přísluší mu tato renta v přiznané výši po celou tuto této evidence a 
  • po skončení evidence se postupuje u všech poškozených tak, že renta činí rozdíl mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání, ke kterému se připočte případný invalidní důchod poskytovaný z téhož důvodu. 


Nová právní úprava 
Podle nové úpravy platné od 25. července 2024 a účinné od 1. ledna 2025 dojde k zásadní změně ustanovení § 271b odst. 3: 
"(3) Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při uznání invalidity podle odstavce 1 přísluší i zaměstnanci, který je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání; za výdělek po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání se považuje výdělek ve výši platné minimální mzdy. Po skončení zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání se při výpočtu náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při uznání invalidity postupuje u všech poškozených podle odstavce 1“. Podle nové úpravy tedy 

 

  • renta bude nadále příslušet i nezaměstnané mu, pokud je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, avšak s tím, že 
  • za výdělek po úrazu nebo zjištění nemoci z povolání se pro výpočet renty bude považovat platná minimální mzda 
  • po skončení evidence se bude i nadále po stupovat u všech poškozených tak, že renta bude činit rozdíl mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání, ke kterému se připočte případný invalidní důchod poskytovaný z téhož důvodu.

 

Uvedená změna byla přijata na základě poslaneckého pozměňujícího návrhu při projedná vání návrhu zákona v poslanecké sněmovně. 


V důsledku přijaté úpravy lze, s ohledem na předpokládané automatické valorizace minimální mzdy, do budoucna očekávat negativní dopady na výši rent pro poživatele, kteří budou dlouhodobě evidováni na úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání. Jestliže se totiž v průběhu vedení v evidenci zvýší minimální mzda, dojde po jejím zápočtu ke snížení poskytované renty. Toto snížení má, podle předkladatele, vyjadřovat nejnižší možný ušlý výdělek a mělo by být kompenzováno průběžnými valorizacemi průměrného výdělku před vznikem škody, které jsou pravidelně prováděné nařízeními vlády podle procentního navýšení výměry důchodů vyjadřující změny, které nastaly ve vývoji mzdové úrovně a životních nákladů. S ohledem na valorizační mechanismy důchodů i rent a dosavadní přístup vlády k valorizaci rent, však toto optimistické tvrzení nesdílíme. 


Přechodné opatření 
Zároveň bylo přijato přechodné opatření zákona: 
„5. Výše náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při uznání invalidity se podle zákona č. 262/2006 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, upraví i zaměstnancům, kterým náhrada příslušela přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, je-li to pro zaměstnance příznivější.“. Uvedené znění přechodného ustanovení zaručuje zdravotně poškozeným bývalým horníkům, a stejně tak všem dalším zaměstnancům, kterým byla renta přiznána za účinnosti stávajícího znění § 271b zákoníku práce, tedy do 31. prosince 2024, že se jejich právní postavení přijatou změnou nezhorší. Při každé valorizaci minimální mzdy bude povinností poskytovatele renty v těchto případech provést její přepočet jak podle úpravy účinné do 31. prosince 2024, tak podle úpravy účinné od 1. ledna 2025 s tím, že tato „nová“ úprava se použije pouze v případě, že bude pro takového poživatele renty příznivější. 

 

Považujeme za nutné zdůraznit, že popsaná změna výpočtu rent, kterou hodnotíme jako restriktivní, nebyla v původním vládním návrhu zákona obsažena, nebyla předmětem připomínkového řízení, kde by se k ní mohli zástupci horníků vyjádřit, a ani nebyla předkladatelem se zástupci horníků předem projednána. 


JUDr. Antonín Těšík, právník OS PHGN 

 

 

paragraph-25.jpg

ilustrační foto (Pixabay)