Jdi na obsah Jdi na menu
 


Záchranáři HBZS pomohli při záchraně kulturní památky v Ostravě

9. 9. 2024

 

Zkušeností profesionálních báňských záchranářů Hlavní báňské záchranné stanice státního podniku DIAMO se zajišťováním důlních chodeb po otřesech a závalech se rozhodl využít Magistrát Ostravy při „zajištění “ kulturní památky „Kamenné sýpky“ v Ostravě Svinově, když hrozilo její zborcení následkem poškození střechy vlivem tíhy napadeného sněhu a stářím, informuje na svém webu státní podnik DIAMO. 

 

Kamenná svinovská sýpka se nachází v místech bývalého hospodářského dvora rodu Wilczků. Skládá se ze dvou objektů, budovy samostatné sýpky, která je kulturní památkou, a dále pak je k východnímu průčelí sýpky připojen novější, dříve obyvatelný dům. Její vznik se datuje k roku 1750 a je jedna z nejstarších dochovaných staveb v obci Svinov. Samostatná sýpka je dvoupodlažní kameno-cihlová budova se sedlovou střechou pokrytou šindelovou krytinou a drobnými pultovými vikýři. V roce 1984 byla zapsána do státního seznamu kulturních památek. Zub času a klimatické podmínky se podepsaly na zmíněných objektech. 

Zastupitelé města Ostravy se na svém březnovém zasedání rozhodli zachránit památkově chráněnou historickou Kamennou sýpku a následně požádali báňské záchranáře HBZS o zajištění stropu zmíněné budovy proti zborcení.

 Báňští záchranáři z podniku DIAMO, odštěpného závodu HBZS Ostrava, opět využili své dlouholeté bohaté zkušenosti se zajišťováním důlních chodeb a po dohodě s vedením města provedli 1. etapu zajištění hlavního stropu celé budovy. 

 

img_5866.jpg

 

img_5887.jpg

 

 

 

 

 


Autor: Šulej Jan, referent V – vzdělávání VVaT, o. z. HBZS Ostrava 

Foto: Radim Kocián

Zdroj: DIAMO s.p.

redakčně upraveno