Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výherci soutěže „Energie? Dáš to bez ní?“ si vyzkoušeli natáčení s dronem na rekultivaci u lomu ČSA

18. 6. 2024

 

Po úspěchu v soutěži pro studenty „Energie? Dáš to bez ní?“ si soutěžící z Mostecka užili svou výhru a zúčastnili se exkurze do lomu ČSA. Zde si na rekultivovaných plochách vyzkoušeli natáčení a práci s dronem. Soutěž zorganizovalo Ekologické centrum Most ve spolupráci se skupinou Sev.en Česká energie. Vítězná družstva obdržela také dárkové šeky od skupiny Sev.en Česká energie.

„Při přípravě soutěže nás zajímalo, co si dnešní teenageři představují pod pojmem energie. Všichni žáci z devíti zapojených škol nás mile překvapili a se svými projekty si velmi vyhráli. Nyní jsme navíc studentům zajistili možnost zažít si energii v praxi na rekultivaci u lomu ČSA, kde vyzkoušeli natáčení s drony v areálu rekultivované plochy," uvedla Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Česká energie.

Během exkurze studenti pomocí dronů natáčeli rekultivovanou krajinu, což jim umožnilo vidět obnovu regionu po těžbě z úplně nového úhlu. Tyto záběry nejen ukázaly schopnost transformovat postiženou krajinu, ale také zachytily bohatou diverzitu okolí lomu a vnímavý pozorovatel může zahlédnout například ohroženého krutihlava obecného a další chráněné a ohrožené druhy.

„Práce s drony byla úplně super! Už když jsem byl menší, zkoušel jsem si létání s dronem a vždycky jsem si přál mít vlastní. Dneska, díky této exkurzi, jsem si mohl vyzkoušet natáčení s profesionálním dronem a navíc jsem viděl rekultivovanou krajinu na vlastní oči, ne jen na fotografiích. V budoucnu bych si rád koupil vlastní dron a věnoval se jim, ať už profesionálně nebo jako koníček," řekl Adam Růžička, žák 10. Základní školy v Mostě, zapojený do projektu.

Projekt „Energie? Dáš to bez ní?“ byl zahájen Ekologickým centrem Most ve spolupráci se skupinou Sev.en Česká energie. Do soutěže se zapojilo devět základních a středních škol z Mostecka a Litvínova. Úvodní fází bylo zhlédnutí šestidílného vzdělávacího seriálu ENERGOcast, který ECM připravilo s podporou skupiny Sev.en Česká energie v loňském roce. Následovaly pracovní workshopy ve Středisku volného času, kde studenti konzultovali své nápady s profesionálním kameramanem a fotografem Martinem Studeckým, aby své projekty dotáhli k dokonalosti. Výsledná videa byla publikována na Instagramu ekologického centra. Velké finále soutěže se konalo 7. prosince, kde se týmy představily před odbornou porotou složenou z energetických expertů a zástupců spolupracujících organizací.

 

dron.jpg

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: SEV.EN ČESKÁ ENERGIE A.S.

Foto: Pixabay