Jdi na obsah Jdi na menu
 


Report předsedy Rostislava Paličky o prázdninových akcích

5. 9. 2024

 

Uběhly dva měsíce letních prázdnin, kdy si zaměstnanci těžebních a dalších odvětví vybírali dovolenou. Funkcionáři a zaměstnanci odborových sdružení a základních organizací v regionech připravovali pro zaměstnavatele návrhy k zahájení kolektivního vyjednávání nových podnikových smluv a dodatků. Dočíst se o tom můžete v tomto vydání svazových novin HGN. Ani funkcionáři a zaměstnanci pražského pracoviště odborového svazu v tomto čase nezaháleli, ale účastnili se důležitých jednání, o čemž budu v tomto reportu informovat naše členy.


* V červenci jsme s předsedou ČMKOS Josefem Středulou jednali s vrchním ředitelem sekce energetiky a jaderných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu René Nedělou o vládním návrhu Státní energetické koncepce (SEK). Zajímala nás například návaznost koncepce na státní rozpočet. K dnešnímu dni totiž sociální partneři, tedy odbory a zaměstnavatelé, nedostali k připomínkování návrh státního rozpočtu. Přitom až v polovině září bude svolané plénum tripartity, ale státní rozpočet měl být poskytnut ke schválení poslanecké sněmovně a senátu do 30. srpna. Z toho vyplývá, že naše připomínky, které bychom měli vznést právě na jednání plenárního zasedání tripartity, již budou zřejmě bezpředmětné. 


* Vláda sociální partnery evidentně nebere vážně, což nás pochopitelně uráží. Své si k tomu v dalším článku v tomto vydání HGN řekne také prezident Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu (ZSDNP) Zbyněk Sochor. Při jednání na ministerstvu jsem na vrchního ředitele Nedělu vznesl žádost, aby ministra Jozefa Síkelu požádal o založení Energetické tripartity. Ani po několika urgencích se však zatím nepodařilo pana ministra přesvědčit o potřebě a užitečnosti této komise. Pro mě osobně je to úkol uložený na sjezdu našeho odborového svazu a o jeho splnění tedy budu i nadále usilovat.

 
* V červenci jsme se s kolegy ze Sdružení hornických odborů a státního podniku DIAMO zúčastnili odstřelu skipové těžní věže na Dole Lazy. Byla to impozantní, ale také smutná podívaná, kdy dílo vybudované našimi předky bylo během několika sekund zlikvidované. V letošním roce podobný osud potká ještě těžní věž Dolu Staříč. 


* Během prázdnin jsme s vedením zaměstnavatelského svazu vyhodnotili plnění odvětvové smlouvy za letošní první pololetí. Veškeré zápisy z těchto hodnocení budeme umisťovat na naše stránky www.osphgn.cz. Členové zde najdou odkazy na odvětvové smlouvy a jejich dodatky a záznamy ze současného vyhodnocování.  


* Pracovní tým Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity) jednal o velice důležitém dokumentu týkajícím se hospodářské strategie státu na období deseti až patnácti let. Veřejnost by měla být s tímto vládním materiálem seznámena v říjnu nebo v listopadu. Vláda ho bude schvalovat na výjezdním zasedání 8. října na Mezinárod ním strojírenském veletrhu v Brně. Z mého pohledu je dokument zpracovaný pouze v obecné rovině. 


* Z jednání představenstva Majetkové, správní a delimitační unie odborových svazů vyplynulo, že se nepodařilo prodat odborový pětihvězdičkový hotel Imperial v centru Prahy. Je tedy jasné, že se bude muset investovat do údržby odborového majetku, což bude komplikovat jeho delimitaci. 


* Ve dnech 11. až 13. září se uskuteční výjezdní zasedání rady, na které se velice těším. Setkám se opět se členy rady z regionů a společně budeme projedná vat a řešit důležité materiály k činnosti našeho odborového svazu. Jednání se zúčastní tři hosté: místopředsedové ČMKOS Radka Sokolová a Jiří Vaňásek, s nimiž budeme hovořit o přípravě sjezdu, hospodaření a projektech ČMKOS. Svého zástupce máme v komisi pro statut, které jsme již zaslali návrh na zastropování členských příspěvků. I náš odborový svaz bude muset spočítat, jak dlouho bude schopen plnit odvádění příspěvků na odborovou centrálu. 

Třetím hostem bude investiční bankéř z J&T banky, se kterým projednáme možnosti investování svazových finančních prostředků. Jak je znáno, naše organizace odvádějí na odborový svaz pouhou jednu korunu za člena, což není dlouhodobě udržitelné. Informace a fotoreportáž z výjezdního zasedání se dozvíte v říjnovém HGN. 

 

* V našem hotelu Harmonie v Luhačovicích se 18. září uskuteční v rámci spolupráce jednání s vedením Českého báňského úřadu. Součástí programu bude rovněž zhodnocení soutěže o Zlatého Permona, během něhož předáme ocenění předsedovi odborů v Moravských naftových dolech (MND) Vladimíru Havelkovi za zásluhy na vytváření podmínek bezpečné práce ve firmě. 


* Na radě ČMKOS, kde zastupuji náš odborový svaz, se jednalo o novele zákoníku práce, kterou již schválila poslanecká sněmovna a podepsal prezident republiky. Novela bude mít za následek menší ochranu zaměstnanců, navíc může dojít k těžkostem při vyjednávání kolektivní smlouvy ve firmách, kde působí více odborových organizací. Podrobně budou novelu zákoníku práce vysvětlovat svazoví právníci při výjezdech do regionů. JUDr. Antonín Těšík pojede do Sokolova a Mgr. Markéta Marinková do Moravskoslezského kraje. 


* Na závěr bych se chtěl pochlubit. Navzdory četným akcím a dovoleným jsme si dokázali najít čas a vlastními silami zrekonstruovat střechu našeho pražského sídla, do níž zatékala voda. Chtěl bych za tuto dobrovolnou práci upřímně poděkovat funkcionářům, konkrétně druhému místopředsedovi Jiřímu Waloszkovi a svazovým inspektorům bezpečnosti práce Ivu Kavkovi a Petru Triebovi. 

 

 

foto-odstr--el-ve--z--e.png

LAZY: Dominantu orlovských Hradčan, skipovou těžní věž Dolu Lazy ze 70. let minulého století, odstřelila 27. července ve spolupráci se státním podnikem DIAMO specializovaná firma. Na likvidaci 83 metrů vysoké stavby použili pyrotechnici zhruba 80 kilogramů trhaviny. Intenzivní příprava této náročné akce trvala několik měsíců. Těžní věž vyprovodili a samotnému odstřelu přihlíželi také členové vedení našeho odborového svazu. 

 

 

 

 

 


Rostislav Palička předseda OS PHGN

Foto: OS PHGN

článek vyšel v HGN č. 9/2024