Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prohlášení předsedy OS PHGN

26. 6. 2024

 

Vážení členové OS PHGN,


v pondělí 24. června 2024 kolegové z Průmyslové aliance odborových svazů (PAOS) uspořádali po jednání části aliance tiskovou konferenci. Bohužel z jiného pracovního důvodu jsem se nemohl jednání PAOS zúčastnit. Po zhlédnutí tiskovky jsem byl nepříjemně překvapen vystoupením kolegy předsedy OS KOVO Romana Ďurča k důchodové reformě. Prohlásil, že OS KOVO před týdnem zaslalo ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi svůj návrh (stejný jako mají demografové) na zvyšování věku odchodu do důchodu, a to tak, aby se věk odchodu do důchodu navyšoval o jeden měsíc za rok.


 Za OS PHGN se chci vyjádřit, že se od tohoto návrhu OS KOVO distancuji a je pro mě absolutně nepřijatelný. Nikdy jsem od našich členů neměl mandát souhlasit s jakýmkoliv navyšováním věku odchodu do důchodu, a proto by to byl z mé strany podraz vůči našim členům. Vzpomeňme si, kolik stálo naše odborové svazy v minulosti úsilí, než se zastropování podařilo. 


Za mě je systém nastaven velice slušně. Zaměstnanec při dosažení důchodového věku nemá povinnost ukončit pracovní poměr a zaměstnavatel, pokud chce, aby zaměstnanec pokračoval v práci, má také možnost, jak se se zaměstnancem domluvit. Peníze jsou silný argument. Ale nenuťme pracovat po 65 roku věku zaměstnance, kteří už, ať třeba ze zdravotních nebo jiných důvodů, nechtějí či nemůžou. Tohle nechme na dobrovolnosti.


A co se týče náročných profesí? Na jedné straně jim chceme o nějaký ten měsíc ulevit a na straně druhé zvedneme obecný věk odchodu do důchodů?! Protože ani těmto profesím nechce MPSV důchodový věk zastropovat.


Za mě - zvyšování věku odchodu do důchodu rozhodně ne! 

 

Rostislav Palička
Předseda OS PHGN

 

 

ČT: Odkaz na video po jednání Průmyslové aliance odborových svazů: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/odbory-prumyslu-chteji-rust-mezd-o-sedm-az-deset-procent-350530