Jdi na obsah Jdi na menu
 


OKD uspořádá u příležitosti havířského svátku pietu za tragicky zesnulé horníky

6. 9. 2024

 

Ve středu 11. září od 14 hodin se na Univerzitním náměstí v Karviné uskuteční pietní akt, v jehož průběhu vzdají zástupci těžební společnosti OKD a jejich hosté hold všem, kdo přišli o život při výkonu hornického povolání. Od 15 hodin bude v kostele Povýšení svatého Kříže v Karviné jako součást piety následovat mše, kterou bude sloužit biskup ostravsko-opavské diecéze Mons. Martin David.
 
„Společně vyjádříme úctu všem tragicky zesnulým havířům, našim kamarádům a kolegům i jejich blízkým. Zvu také širokou veřejnost z hornického kraje, aby přišla vzpomenout na ty, kteří hornickému povolání přinesli nejvyšší oběť,“ uvedl Roman Sikora, generální ředitel OKD. 
 
V průběhu pietního aktu budou u sochy horníka na Univerzitním náměstí položeny květinové dary. Poté se účastníci v čele s průvodem krojovaných horníků přesunou do kostela Povýšení svatého Kříže, kde v 15 hodin začne bohoslužba za horníky.

 

OKD, a.s. je jediným producentem černého uhlí v České republice. Těžba probíhá v hlubinném dole ČSM s lokalitami Sever a Jih v karvinském revíru v jižní části Hornoslezské uhelné pánve. Firma těží, upravuje, zušlechťuje a prodává černé uhlí s nízkým obsahem síry a dalších příměsí, které se uplatňuje zejména v energetice a ocelářství. Ročně vytěží z dolu cca 1,2 milionu tun uhlí. OKD má 3300 zaměstnanců. Jediným akcionářem je státem vlastněná firma PRISKO a.s.  

 

dsc_4456.jpeg

ilustrační foto (ivz)

 

 

 

 

 

 

Zdroj: OKD a.s.