Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odbory: Státy EU by měly neprodleně začít provádět směrnici o platformové práci

21. 10. 2024

 

Odbory vyzývají členské státy EU, aby neprodleně začaly provádět směrnici o platformové práci na vnitrostátní úrovni. Miliony pracovníků jsou platformovými společnostmi nuceny k falešné samostatné výdělečné činnosti, což znamená, že jim chybí nejzákladnější práva zaměstnanců, jako je minimální mzda nebo nemocenská.

 

Díky směrnici, kterou 14. 10. přijala Evropská rada:

  • bude stanovena právní domněnka pracovního postavení zaměstnance u osob pracujících pro platformy, což jim usnadní domáhat se svých práv, 
  • bude regulováno algoritmické řízení, které se používá k netransparentnímu najímání a propouštění pracovníků,
  • budou uznány odbory a nutnost kolektivního vyjednávání v platformovém sektoru. Platformové společnosti používaly totiž algoritmy k vyloučení pracovníků, kteří vstoupili do odborů a snažili se vyjednat lepší platové a pracovní podmínky.


Nyní probíhá až dvouletá transpoziční lhůta, ale Evropská konfederace odborových svazů (ETUC) vyzývá členské státy, aby přijaly tuto ambici a plně zapojily sociální partnery do procesu.  

Pracovníci platforem hovořili na nedávné akci ETUC Platfor(u)m o tom, jak by směrnice mohla změnit jejich život, pokud bude plně a rychle implementována.  

V návaznosti na tento průlomový krok v oblasti regulace používání algoritmů řízení vyzývá ETUC k přijetí právních předpisů, které poskytnou ochranu milionům dotčených pracovníků v dalších odvětvích.

Tajemnice ETUC Tea Jarc uvedla:    

„Příliš dlouho byla tvrdě pracujícím taxikářům, doručovatelům nebo pečovatelům upírána jejich nejzákladnější práva, aby si bohatí technologičtí bratři mohli připsat další nulu na svůj bankovní účet. Proto členské státy nesmí promarnit ani okamžik, aby tuto směrnici zavedly do vnitrostátního práva –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pracovníci nemohou čekat další dva roky, než dostanou minimální mzdu, nemocenskou nebo placenou dovolenou. Členské státy nyní musí zajistit, aby pracovníci měli skutečný předpoklad zaměstnání, regulovat algoritmické řízení tak, aby již nemohlo být využíváno k vykořisťování pracovníků, a zajistit, aby bylo respektováno základní právo sdružovat se v odborech a vyjednávat o lepších mzdových a pracovních podmínkách. Členské státy to musí dát do pořádku, protože platformizace ekonomiky roste. Nemůžeme připustit, aby stále více společností působilo v regulačním divokém západě, který nechává odpovědné podniky a veřejnost, aby zaplatily účet za nezaplacené daně a sociální zabezpečení.“ 

 

 

 

 

Zdroj: ETUC