Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nařízení vlády, kterým se mění některá nařízení vlády na úseku bezpečnosti práce v souvislosti s provozem VTZ

26. 7. 2024

 

V souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení si praxe vyžádala určité změny. Dne 21. 6. 2024 bylo ve Sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády č. 175/2024 Sb., kterým se mění některá nařízení vlády na úseku bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení. Nabylo účinnosti 1. července 2024.

 

Týkají se například minimálního stupně vzdělání revizních techniků, což je nyní střední vzdělání s výučním listem v konkrétních oborech. Nižší stupeň vzdělání je kompenzován delší požadovanou odbornou praxí. Splnění odborného vzdělání může být prostřednictvím dalších souvisejících skupin oborů, u zdvihacích zařízení se u středního vzdělání s maturitní zkouškou doplnilo 41 Zemědělství a lesnictví, u tlakových zařízení 28 Technická chemie a chemie silikátů nebo 37 Doprava a spoje. Na základě poměrně značných odlišností mezi jednotlivými druhy vyhrazených zdvihacích zařízení se rozdělily předpoklady odborného vzdělání zvlášť pro výtahy a zvlášť pro ostatní zdvihací zařízení. Změna nastala také v oblasti zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků a studentů u činností na elektrických zařízeních. Klade se důraz na jejich řádné zaškoleni v rozsahu vykonávané činnosti a ověření jejich znalostí, o čemž má být proveden zápis.

Nařízení vlády č. 190/2022 Sb., o vyhrazených technických elektrických zařízeních a požadavcích na zajištění jejich bezpečnosti

V příloze č. 4 k tomuto NV bylo vypuštěno ustanovení týkající se doplňujících informací k základním nejdelším lhůtám pravidelných revizí hromosvodů u objektů s rizikem způsobovaným výbušnými materiály. Zrušilo se písmeno b), které znělo: „LPS u objektů s rizikem způsobovaným výbušnými materiály musí být vizuálně kontrolován nejméně jednou za 6 měsíců a úplná revize musí být provedena jednou ročně.“ Dosavadní písmeno c) se označuje jako písmeno b).

Nařízení vlády č. 191/2022 Sb., o vyhrazených technických plynových zařízeních a požadavcích na zajištění jejich bezpečnosti

V § 21 odst. 3 tohoto NV nově zní takto: „Pokud pro skupinu nebo podskupinu vyhrazených plynových zařízení podle § 5 není určen rozsah a předmět kontroly právními a ostatními předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, při kontrole zařízení se v závislosti na jeho druhu, vybavení a umístění ověří zejména…“.

Mění se Příloha č. 2 Nejkratší doba odborné praxe požadovaná pro činnost na vyhrazených plynových zařízeních ve vztahu k dosaženému stupni vzdělání žadatele.

Změna nařízení vlády č. 192/2022 Sb., o vyhrazených technických tlakových zařízeních a požadavcích na zajištění jejich bezpečnosti

Mění se § 22 Revizní technik a zkušební technik pro nádoby na plyny.

U požadavků na vzdělání a délku praxe na vyhrazených tlakových zařízeních pro revizní techniky a zkušební techniky pro nádoby na plyny k činnostem na vyhrazeném tlakovém zařízení přibyly obory 28 Technická chemie a chemie silikátů a 37 Doprava a spoje.

Změna nařízení vlády č. 193/2022 Sb., o vyhrazených technických zdvihacích zařízeních a požadavcích na zajištění jejich bezpečnosti

Nastala změna v § 1 o tom, co toto NV stanoví - písm. b) nově zní: „požadavky kladené na bezpečnost provozu, umístění, montáž, opravy, kontroly, provoz, prohlídky, revize, zkoušky a provozní dokumentaci vyhrazených zdvihacích zařízení“ (přibylo slovo kontroly).

Doplnily se položky v § 3 odst. 2, kde jsou vyjmenována zařízení, která nejsou vyhrazenými zdvihacími zařízeními.

Dále se v § 3 doplňuje odst. 3, který zní: „Vyhrazenými zdvihacími zařízeními dále nejsou zdvihací zařízení uvedená v odstavci 2 s vyměnitelnými přídavnými zařízeními.“.

V § 5 Požadavky na odbornou způsobilost osob pro montáže, opravy, revize a zkoušky se slova „uvedených v § 3 odst. 1 písm. c)“ zrušují. Odst. 1 tedy zní: „Provádí-li provozovatel opravy vyhrazených zdvihacích zařízení, musí být držitelem oprávnění k opravám podle § 8 a 9 zákona (zákon č. 250/2021 Sb., o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů).“

Změna pojmů

V Příloze č. 2 v bodě 1.2 a 6.1.2 se kontrola nahrazuje inspekční prohlídkou a v bodě 2.5 se denní kontrola nahrazuje prohlídkou. (Prohlídka se provádí na začátku každé pracovní směny před použitím vyhrazeného zdvihacího zařízení.)

Pověřená osoba odpovídající za provoz vyhrazeného zdvihacího zařízení

V Příloze č. 3, kde jsou stanoveny Požadavky na bezpečný provoz vyhrazených zdvihacích zařízení, bod 1.5 zní:

„1.5 Pro realizaci systému bezpečné práce provozu jeřábu určí provozovatel pověřenou osobu podle § 10 odst. 1 písm. a) - pověřená osoba odpovídající za provoz vyhrazeného zdvihacího zařízení a jednající na základě písemného pověření za provozovatele a seznámena s požadavky právních a ostatních předpisů k zajištění BOZP [(dříve nesprávně podle § 2 písm. a)], která jedná za právnickou nebo podnikající fyzickou osobu (zaměstnavatele), požadující manipulace s břemenem.“.

Pověřená osoba podle § 10 odst. 1 písm. a) pro realizaci místního provozního předpisu se určuje i pro provoz pracovní plošiny v bodu 2.3.2, dále pro provoz stavebních výtahů v bodu 3.3.4, pro provoz regálových zakladačů v bodu 4.3.3 v Příloze č. 3.

Příloha č. 4 uvádí minimální doby odborné praxe požadované pro jednotlivé činnosti na vyhrazených zdvihacích zařízeních ve vztahu k dosaženému odbornému vzdělání žadatele o vykonání zkoušky z odborné způsobilosti. Dochází ke změně tabulky nyní s názvem Nejkratší doba odborné praxe požadovaná pro činnost na vyhrazených zdvihacích zařízeních ve vztahu k dosaženému stupni vzdělání žadatele.

Je rozdělena na 2 části:

Vzdělání a odborná praxe pro jednotlivé úrovně odborné způsobilosti k činnostem na vyhrazených zdvihacích zařízeních uvedených v § 3 odst. 1 písm. a), b,) d) a e) - jeřáby a zdvihadla, pracovní plošiny, stavební výtahy, regálové zakladače;
Vzdělání a odborná praxe pro jednotlivé úrovně odborné způsobilosti k činnostem na vyhrazených zdvihacích zařízeních uvedených v § 3 odst. 1 písm. c) - výtahy pro dopravu osob, osob a nákladu nebo jen nákladu a svislé zdvihací plošiny, které jsou trvalou součástí budov.


Pro činnost na vyhrazených zdvihacích zařízeních je u revizí a zkoušek uveden nejnižší stupeň vzdělání v oboru – střední vzdělání s výučním listem ze skupiny zde uvedených oborů, kde je požadovaná délka odborné praxe v oboru zdvihacích zařízení 8 let. U středního vzdělání s maturitní zkouškou se doplňuje obor 41 Zemědělství a lesnictví a doplňuje se odkaz na zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání), ve znění zákona č. 53/2012 Sb., a Národní soustavu kvalifikací.

U NV č. 191, 192, 193/2022 Sb. se doplňuje přechodné ustanovení, že osoba, která je držitelem osvědčení revizního technika těchto VTZ vydaného podle zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění účinném přede dnem 1. července 2022, se považuje za osobu splňující odbornou praxi a vzdělání podle nových nařízení vlády, ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti těchto nařízení vlády.

Nařízení vlády č. 194/2022 Sb., o požadavcích na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na elektrických zařízeních a na odbornou způsobilost v elektrotechnice

V § 3 odstavec 5, který se týká praktické výuky žáků a studentů elektrotechnických oborů, byl rozdělen na písm. a) a písm. b). Místo splnění požadavků na osoby poučené podle tohoto nařízení se nyní uvádí, že musí být byli řádně zaškoleni podle § 9 odst. 1, a to v rozsahu jimi vykonávané činnosti na elektrických zařízeních, jejich znalosti byly ověřeny a byl o tom proveden zápis.

 

pred.jpg

ilustrační foto (Pixabay)

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Redakce BOZPinfo

Zdroj: bozpinfo.cz