Jdi na obsah Jdi na menu
 


Manifest EOK pro volby do Evropského parlamentu 2024

29. 5. 2024

 

ČMKOS zveřejnila český překlad manifestu Evropské odborové konfederace (EOK) pro volby do Evropského parlamentu 2024.


Na cestě ke spravedlivé dohodě pro pracující: Manifest pro volby do Evropského parlamentu v roce 2024


Evropská odborová konfederace (EOK) zastupuje více než 45 milionů pracujících a jejich 93 národních odborových organizací a 10 evropských odborových federací. Volby do Evropského parlamentu v roce 2024 jsou nejdůležitějšími volbami do Evropského parlamentu za mnoho let. Rozhodnou o tom, zda Evropa zůstane na cestě pokroku a solidarity, jak jsme ji viděli v reakci na krizi covid-19, a podpoří pracující lidi a jejich komunity na celém kontinentu, anebo zda se vrátí k úsporným opatřením a útokům na pracující.

 

Evropská odborová konfederace a její členské organizace si cení své nezávislosti. Tento manifest je výzvou k podpoře níže uvedených závazků jako vize pro Evropu na příštích pět let.

Vize, kterou tento manifest nese, je Evropa jako společenství lidí a národů, kde může každý svobodně žít v míru a pracovat beze strachu z chudoby, nejistoty, ponižování, diskriminace, násilí, války nebo útlaku: Evropa, která je skvělým místem pro život, práci, vychovávání dětí, péči o blízké, odpočinek v penzi a stárnutí. Evropa, která v praxi naplňuje Evropský pilíř sociálních práv. Evropa, která chrání základní lidská práva, včetně reprodukčních práv, a usiluje o dosažení rovnosti žen a mužů.

Vyzýváme všechny evropské strany, kandidáty a kandidátky, aby se přihlásili k těmto hodnotám a prioritám, které vycházejí z Charty hodnot, Berlínského manifestu a Akčního programu EOK, přijatých odborovými představiteli z celé Evropy na našem 19. sjezdu v květnu 2023.

Vyzýváme strany, hnutí a pracující lidi, aby odvrátili hrozbu krajní pravice, která podvodně tvrdí, že podporuje pracující lidi, zatímco ve skutečnosti útočí na jejich odbory a demokratická práva a likviduje lidská práva, a to zvláště práva žen. Spolupráci s krajně pravicovými silami v Evropském parlamentu a dalších evropských institucích je třeba odmítnout.

Vyzýváme pracující, studenty, seniory a všechny obyvatele Evropy, aby se zúčastnili evropských voleb a dali najevo svůj hlas pro spravedlivější a sociálnější Evropu. Navzdory úspěchům, kterých dosáhly odbory a další progresivní síly, panuje v Evropě mimořádná situace v oblasti sociální spravedlnosti. V uplynulém roce došlo k rekordnímu reálnému snížení mezd pracujících, zatímco bezskrupulózní zaměstnavatelé si dále připisují rekordní zisky. Evropské instituce mezitím hrozí návratem k úsporným opatřením a otevírají dveře k další deregulaci, čímž dále trestají pracující.

My naopak potřebujeme, aby evropské volby vytvořily Parlament a Komisi, které budou usilovat o spravedlivou Evropu s jistými pracovními místy, důstojnou mzdou, vynikajícími veřejnými službami, právy žen a rovností pro všechny, silnými právy pracujících a posíleným kolektivním vyjednáváním a sociálním dialogem. Je třeba zabránit útokům na odbory: potírání odborů musí být trestné! Je to nutné k obraně a posílení demokracie v Evropě.

Společně můžeme dosáhnout tohoto klíčového cíle a vytvořit Evropu, kterou můžeme s hrdostí předat budoucím generacím.

 

Dvanáct závazků pro spravedlivou dohodu pro pracující

  • Lepší pracovní místa a příjmy. Přijmout účinná evropská opatření na ochranu pracovních míst a příjmů, včetně důchodů, s ráznými opatřeními řešícími sociální rozměr krize životních nákladů. Evropa potřebuje zvýšení mezd! Prosazovat zvyšování mezd a podporovat pozitivní konvergenci příjmů a pracovních podmínek, mimo jiné zavedením evropského rámce na podporu pozitivní mzdové konvergence a důraznějšími opatřeními na unijní úrovni s cílem odstranit rozdíly v odměňování žen a mužů.
  • Ukončit prekérní práci a zlepšit pracovní podmínky. Ukončit prekérní práci zaručením zákonných práv na smlouvy na dobu neurčitou a práci na plný úvazek a zákazem neplacených stáží. Zvýšit kontrolu pracujících nad flexibilitou pracovní doby a zkrátit pracovní dobu. Chránit práva pracujících na dálku, včetně práva na odpojení, a zakázat obtěžující a neuctivé sledování.
  • Podporovat odbory, kolektivní vyjednávání a sociální dialog. Hájit a posilovat práva odborů a pracujících, včetně všeobecného práva organizovat se, přístupu odborů na pracoviště, práva na kolektivní vyjednávání a práva na stávku. Zvýšit pokrytí kolektivním vyjednáváním, mimo jiné prostřednictvím ambiciózního provedení směrnice o přiměřené minimální mzdě, se zaměřením na 80% pokrytí, a směrnice o transparentnosti odměňování žen a mužů. Posílit demokracii na pracovišti především posílením kolektivního vyjednávání, zavedením komplexního evropského rámce pro informování, konzultace a účast a plnou ochranou systémů dobře fungujícího kolektivního vyjednávání.
  • Bezpečná práce. Zlepšit a rozšířit evropské právní předpisy v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a další evropské iniciativy s cílem dosáhnout nulového počtu úmrtí při práci nebo v důsledku práce, a to včetně pracujících v domácnosti. Prostřednictvím evropské směrnice řešit psychosociální rizika a online obtěžování a ponižování v práci. Vyvinout iniciativy k zajištění plného prosazování práv pracujících a odborů, posílit pracovněprávní a sociálněprávní inspekce a mechanismy pro podávání stížností. Zajistit ukončení všech forem genderově podmíněného násilí ve světě práce, včetně násilí páchaného online.
  • Odmítnout úsporná opatření – ekonomika pro lidi a planetu. Odmítnout návrat k úsporným opatřením a prosazovat nový ekonomický model zaměřený na reálnou ekonomiku, tvorbu pracovních míst, důstojnou práci a přerozdělování prostřednictvím spravedlivého a progresivního zdanění. Zajistit revizi pravidel správy ekonomických záležitostí, která bude zahrnovat ukončení Fiskálního paktu EU a reformu Paktu stability a růstu tak, aby byl v souladu s naplňováním práv obsažených v Evropském pilíři sociálních práv. Poskytnout členským státům potřebný manévrovací prostor pro financování investic pro dvojí spravedlivý přechod. Zavést novou fiskální kapacitu pro investice, Evropský fond suverenity pro spravedlivou sociálně-ekonomickou transformaci a společné statky, který nenechá nikoho a žádný region pozadu. Regulovat finanční a energetické trhy a trhy s potravinářskými komoditami a řešit spekulace. Bojovat proti daňovým únikům a vyhýbání se daňovým povinnostem a zajistit zdanění nadměrných zisků.
  • Silná průmyslová politika a veřejné služby. Provádět silnou evropskou průmyslovou politiku s významnými a efektivními veřejnými a soukromými investicemi, které jsou základem kvalitních pracovních míst a sociálního pokroku. Zaručit všeobecný na právech založený přístup ke kvalitním veřejným službám, včetně péče o děti a dopravy. Zajistit plné respektování práva na přiměřené, důstojné a cenově dostupné bydlení. Zaručit kvalitní služby a právo pracujících ve službách na jejich poskytování.
  • Veřejné peníze na sociální pokrok. Uplatňovat přísné podmínky zahrnující sociální, daňová a environmentální kritéria, která jsou spojena se všemi formami veřejného financování a podpory podniků. Revidovat unijní pravidla pro zadávání veřejných zakázek tak, aby bylo zajištěno, že veřejné peníze půjdou organizacím, které respektují práva pracujících a odborových organizací, jednají s odbory a jejichž pracující jsou kryti kolektivními smlouvami.
  • Zajistit spravedlivé transformace. Zajistit spravedlivou digitální transformaci vycházející z konceptu digitalizace zaměřené na člověka a účinné regulace umělé inteligence se začleněním zásady „podřízenosti člověku“ do právních předpisů EU. Dosáhnout klimatických cílů díky spravedlivé transformaci, včetně směrnice o spravedlivé transformaci ve světě práce, a předvídáním a řízením změn na základě zapojení odborů a kolektivního vyjednávání. Zajistit všem právo na bezplatné celoživotní vzdělávání během pracovní doby.
  • Bojovat proti sociálnímu dumpingu a podvodům. Regulovat roli zprostředkovatelů práce a zavést obecný unijní právní rámec omezující subdodávky a zajišťující společnou a nerozdílnou odpovědnost v celém subdodavatelském řetězci. Zlepšit prosazování pravidel mobility pracovních sil prostřednictvím účinnějšího Evropského orgánu pro pracovní záležitosti (ELA).
  • Spravedlivý na právech založený přístup k migraci a azylu. Posílit bezpečné, legální a regulérní migrační cesty, zvýšit ochranu, práva a podporu migrantů a žadatelů o azyl v rámci EU. Chránit životy ve Středozemním moři a na vnějších hranicích, a to i znovuzavedením evropského pátracího a záchranného mechanismu. Odmítnout politiku externalizace hranic a postavit se proti vícestranným a dvoustranným dohodám se státy, které nedodržují zásady právního státu a nerespektují lidská práva.
  • Progresivní role Evropy ve světě. Zajistit, aby EU jednala globálně a prostřednictvím své obchodní politiky v souladu s naším sociálním modelem na podporu míru, demokracie, lidských práv, právního státu a globální ekonomické spravedlnosti, včetně ukončení ruské agresivní války proti Ukrajině.
  • Spravedlivější a demokratičtější Evropa. Vytvořit protokol o sociálním pokroku, který by byl začleněn do Smluv a který by zaručil, že práva pracujících a sociální práva budou mít přednost před ekonomickými svobodami. Podporovat reformu evropských institucí s cílem zajistit sociálnější a demokratičtější EU. Podporovat rozšíření EU na základě plného dodržování práv pracujících a sociálních práv, sociálního dialogu a sociálních acquis EU.
  • EOK a naše sdružené organizace žádají evropské strany, kandidáty a kandidátky, aby podpořili hodnoty a priority pracujících a odborů uvedené v tomto manifestu pro volby do Evropského parlamentu v roce 2024, a aby s námi spolupracovali na dosažení konkrétních unijních opatření na podporu těchto hodnot a priorit v Evropském parlamentu v letech 2024–2029.
  • Přijato na zasedání výkonného výboru 27.–28. září 2023 v Madridu.

 

Na cestě ke spravedlivé dohodě pro pracující: Manifest pro volby do Evropského parlamentu v roce 2024 (pdf)

 

banner-2608475_1280.jpg

ilustrační foto (Pixabay)

 

 

 

 

 

 

Zdroj: ČMKOS