Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropská odborová konfederace: Sociální sliby musí být přetaveny do směrnic

22. 7. 2024

 

Evropská odborová konfederace (EOK / European Trade Union Confederation, ETUC), jíž jsme členy, vyzývá Ursulu von der Leyen, aby se zavázala urychleně proměnit své sliby dané pracujícím lidem ve směrnice a poskytla na jejich realizaci potřebné finanční prostředky. ČMKOS přináší překlad článku z webu etuc.org.

 

Sociální sliby musí být přetaveny do směrnic


Odbory vyzývají Ursulu von der Leyen, aby se zavázala urychleně proměnit své sliby dané pracujícím lidem ve směrnice a poskytla na jejich realizaci potřebné finanční prostředky.

 

Politická vodítka, která Ursula von der Leyen zveřejnila, obsahují následující pozitivní sliby:

  • „Plán kvalitních pracovních míst“, který bude „podporovat spravedlivé mzdy, dobré pracovní podmínky (…), zejména zvýšením rozsahu pokrytí kolektivním vyjednáváním“
  • „Iniciativy zabývající se tím, jak digitalizace ovlivňuje svět práce, od řízení umělou inteligencí až po práci na dálku a dopad kultury ‚always on‘ na duševní zdraví lidí.“
  • „Musíme zajistit spravedlivou transformaci pro všechny. (…) V příštím dlouhodobém rozpočtu výrazně zvýšíme finanční prostředky na spravedlivou transformaci.“
  • „Jmenuji komisaře, do jehož působnosti bude patřit bydlení, a předložím vůbec první evropský plán dostupného bydlení.“
  • Průmyslová politika pro kvalitní pracovní místa
  • Revize směrnice o zadávání veřejných zakázek

 

Odborová konfederace ETUC a její členské organizace vyzývají k iniciativám v těchto oblastech. Usilujeme o schůzku, na které bychom diskutovali a ujasnili si, jak budou tyto slíbené návrhy realizovány v praxi.

 

Generální tajemnice ETUC Esther Lynch uvedla:

„Evropa naléhavě potřebuje ukončit explozi ekonomické nejistoty, která způsobila, že se miliony pracujících lidí ocitají za hranicí důstojného života, a způsobila vzestup krajní pravice v evropských volbách. Politická vodítka Ursuly von der Leyen obsahují některé cenné návrhy na řešení ekonomické nejistoty, jako je zvýšení pokrytí kolektivním vyjednáváním, aby více pracovníků dostávalo mzdu, na které si můžete postavit život, zajištění spravedlivé transformace a bezprecedentní opatření EU v oblasti dostupného bydlení.

Zajištění řádného financování a směrnice pro spravedlivé transformace ve světě práce by také bylo účinným způsobem, jak proměnit obavy z ekologického a digitálního přechodu v nová kvalitní pracovní místa.

Nyní musí následovat legislativní závazky. Slova nestačí a pracující lidé potřebují konkrétní závazné kroky. Způsobem, jak posílit kolektivní vyjednávání, by bylo zahrnout do revidované směrnice o veřejných zakázkách ustanovení, které by zajistilo, že se o veřejné zakázky budou moci ucházet pouze zaměstnavatelé, kteří respektují kolektivní vyjednávání.

Tato opatření vzbuzují naději pracujících, že se blýská na lepší časy – Ursula von der Leyen je nyní nesmí zklamat. Proto ji vyzývám, aby se zavázala k uskutečnění těchto slibů prostřednictvím zvláštních směrnic podpořených potřebnými finančními prostředky.

Existuje také riziko, že pozitivní sociální opatření by mohla být oslabena tím, že by se von der Leyen ve svém programu zaměřila na deregulaci, která by zvýšila hospodářskou nestabilitu a změnila by sociálně tržní hospodářství EU v něco, co by se blížilo kapitalismu typu „vítěz bere vše“ v USA.

K zajištění spravedlivého jednání pro pracující jsou zapotřebí další důležitá opatření, která však v hlavních směrech chybí, například pokud jde o spravedlivé zdanění a zajištění dodržování práv pracovníků při subdodávkách a ze strany zprostředkovatelů.“

 

eu2.jpg

ilustrační foto (Pixabay)

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: ČMKOS