Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červnové události a akce za účasti vedení odborového svazu

8. 7. 2024

 

Přehled událostí a jednání, které proběhly v červnu a zúčastnili se jich zástupci Odborového svazu PHGN, připravil pro svazové noviny HGN předseda odborového svazu Rostislav Palička. 

 

  • Ve dnech 3. až 5. června jsme byli hosty Odborového zväzu Pracovníkov Baní Geologie a Naftového priemyslu na Slovensku. S kolegy jsme diskutovali o legislativě a musím říct, že odboráři na Slovensku mají v právních předpisech a sociálních programech větší oporu než my. Každopádně to byla dobrá inspirace pro naši budoucí práci. Slovenští kolegové se tradičně pochlubili ,,banickými rajčinami“ ve sklenících vyhřívaných z geotermálního vrtu. Měli jsme možnost si vše projít a debatovat s vedením o způsobu pěstování rajčat, ale i o strastech dotací v EU a dalších problémech. Nakonec jsme obdrželi pozvání na listopadový sjezd slovenských hornických odborů, který se bude konat v hornickém městě Jelšava. 
  • V červnu jsme předali spolu s vedením Českého báňského úřadu zbývající dva Zlaté Permony vítězným firmám. Po společnosti Moravské naftové doly obdržely v červnu Zlatého Permona ještě firmy Heidelberg Materials CZ v Brně a Hochtief CZ v Praze. 
  • 17. června se konala rada ČMKOS, která schválila zprávu o hospodaření, kdy se poprvé určily peníze i pro regionální rady. Rada rovněž rozhodla o uspořádání doprovodu na mimořádné předsednictvo tripartity. Diskutovala rovněž o návrhu uspořádat společný odborový veletrh Odbory-Expo. 
  • Zajímavá je zpráva Úřadu práce o zaměstnanosti v kontextu se snahou vlády a zaměstnavatelů o zvyšování kvót pro kvalifikované zaměstnance ze zahraničí. V květnu nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR celkem 266 517 volných pracovních míst. U 73,0 % z těchto volných pracovních míst zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním a 66,8 % jsou volná pracovní místa zároveň určená pro cizince. 
  • V souvislosti se zaměstnaností je zajímavý i další údaj. Zatímco u nás se o minimální mzdě neustále diskutuje, v sousedním Polsku ji letos zvedli už podruhé, a to v přepočtu na koruny ve výši 24 944 Kč oproti té české, která činí 18 900 Kč. Rozdíl je 6044 Kč. Průměrná mzda je v Polsku 46286Kč a v ČR 43941Kč. A to jsme dlouho jezdili do Polska nakupovat levnější benzín, potraviny, nábytek, květiny a další. Paradoxně tak chudší jezdí nakupovat k bohatším. 
  • Chtěl bych upozornit na další zákazy, které se připravují. Od 1. září 2024 platí zákaz topení v kotlích 1. a 2. emisní třídy. Tomu, kdo by chtěl v takovém kotli po 1. září topit, hrozí pokuta až 50 000 Kč, a to klidně opakovaně. Nikoho přitom nezajímá, jestli na výměnu kotle máte peníze, jestli si budete muset vzít třeba půjčku. Dotace ani náhodou nepokryje náklady na výměnu, a navíc nejprve musíte celou částku zaplatit a pak čekat, jestli dotace dorazí. 
  • Další rána pro naše občany přijde od roku 2027 se zavedením směrnice EU ETS II., která znamená (jak nám píši na stránkách Zelená transformace), že se Česká republika bude muset, stejně jako ostatní státy, vyrovnat s možným zvyšováním cen jak v oblasti silniční dopravy, tak i v oblasti bydlení. Takže zdraží vše! A platit budou stejně ti, co mají německou nebo českou mzdu bez rozdílu. 
  • 20. června jsem se jako předseda odborového svazu zúčastnil kulatého stolu na téma Energetická transformace Ústeckého kraje za přítomnosti prezidenta ČR Petra Pavla. Prezentoval jsem zde zájmy našeho svazu, jako je například zřízení Energetické tripartity, ale také situaci ve firmách, kde působí naši členové, z hlediska lidských zdrojů. Bylo příjemné vidět zájem prezidenta republiky o situaci v energetice, když bedlivě poslouchal přítomné odborníky. Nakonec konstatoval, že by se schůzky na téma energetika ČR měly konat opakovaně. 
  • 21. června se v odborářském hotelu Olšanka v Praze konala valná hromada Majetkové, správní a delimitační unie OS. Představenstvo informovalo přítomné mimo jiné o neúspěšném prodeji hotelu Imperial v Praze. Po bouřlivé diskusi se valná hromada usnesla, že se 
  • v září uskuteční porada členů majetkové unie, kteří se snad dohodnou na dalším společném postupu. 
  • Z budoucích akcí bych rád upozornil na připravovaný odstřel skipu Dolu Lazy, který se bude konat 27. července v 10 hodin. Pro zajímavost, skip má výšku 68 metrů a k odstřelu bude nachystáno 1365 vývrtů pro umístění 112 kg nálože. 
  • Rád bych také připomenul, že se ve dnech 11. až 13. září uskuteční výjezdní rada OS PHGN.
  • K 30. červnu ukončil pracovní činnost svazový inspektor bezpečnosti práce z OKD Petr Vavroš. Chtěl bych mu na stránkách HGN poděkovat jménem celého odborového svazu za jeho dlouholetou přínosnou práci pro odbory, popřát pevné zdraví a mnoho osobních úspěchů do dalších let. 
  • Chtěl bych jménem svazu vyjádřit podporu kolegům odborářům a zaměstnancům ve firmě Liberty Ostrava, která je v insolvenčním řízení pro platební neschopnost. Ohroženy jsou tisíce pracovních míst. Tato situace je podobná té, ve které se nacházela před několika lety důlní společnost OKD z doby, kdy ji vlastnila firma NWR v čele se Zdeňkem Bakalou. 
  • Vyhodnocení plnění kolektivní smlouvy vyššího stupně za 1. pololetí se uskuteční 20. srpna v Praze za účasti vedení našeho odborového svazu a Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu. 
  • Závěrem chci popřát členům odborového svazu a zaměstnancům našich odvětví krásné léto, kvalitní dovolenou vyplněnou příjemnými zážitky a kvalitní odpočinek k nabrání nových sil do dalšího období. Bude jich potřeba. 

 

 

image001.png

Předseda odborového svazu Rostislav Palička se zúčastnil kulatého stolu na téma Energetická transformace Ústeckého kraje za přítomnosti prezidenta ČR Petra Pavla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Článek vyšel v HGN č.7/2024
Foto zdroj: Kancelář prezidenta republiky 
Autor foto: Tomáš Fongus