Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOZP: Volno na darování krve vs. příplatek za 100% docházku

18. 9. 2024

 

Jsem dárcem krve a vím, že mám nárok na den placeného volna. Toto volno mi můj zaměstnavatel poskytne, ale přijdu o příplatek 2500 Kč za 100% docházku. Má na to zaměstnavatel právo? Toto opatření se mi značně nelíbí.

 

Podle § 203 zákoníku práce se jedná o jiný úkon v obecném zájmu. K činnosti dárce při odběru krve a při aferéze přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru. Pokud na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nestačí 24 hodin, přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za prokázanou nezbytně nutnou další dobu, pokud zasahuje do pracovní doby. Nedojde-li k odběru, přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku jen za prokázanou nezbytně nutnou dobu nepřítomnosti v práci. 

Setkali jsme se také s výkladem, že pokud zaměstnanec pracuje na směny, zaměstnavatel nemusí volno poskytnout s tím, že má jít na odběr ve svém volnu.

Příplatek za stoprocentní docházku bohužel není nikde upraven. Jedná se o vnitřní předpis zaměstnavatele. Vy o změně tohoto opatření můžete jednat se zaměstnavatelem přímo nebo třeba prostřednictvím odborové organizace, pokud u zaměstnavatele působí.

 

da--rce-krve.jpg

ilustrační foto (Pixabay)

 

 

 

 

 

Autor článku: Redakce BOZPinfo

Zdroj: bozpinfo.cz