Jdi na obsah Jdi na menu
 


Báňští záchranáři se podíleli na obnovení obce Karlovice na Bruntálsku

17. 10. 2024

 

Ve dnech 20. 9. až 11. 10. 2024 se v obci Karlovice na Bruntálsku objevili báňští záchranáři a mechanici s těžkou technikou ze státního podniku DIAMO, o. z. HBZS Ostrava a ZBZS Odolov, kteří pomáhali odstraňovat následky ničivé povodně, kterou byla po vydatných deštích obec Karlovice zasažena. 

Obec Karlovice (německy Karlsthal) se nachází v okrese Bruntál v Moravskoslezském kraji v údolí řeky Opavy. Již v roce 1997 byla tato obec postižena katastrofickou povodní, která byla způsobena dlouhotrvajícím deštěm s vysokým úhrnem srážek. Tehdy došlo k výraznému a velmi nebezpečnému „vybřežení“ (je jev, při kterém začíná voda vodního toku při povodňové události vytékat přes břežní hranu do okolní údolní nivy) vodních toků Opava a Kobylí potok. V roce 2019 byl na Kobylím potoku dobudován suchý poldr Jelení (je to suchá nádrž s výškou 16 m a délkou 273 m), který má za úkol zachytávat povodňovou vlnu. Tato stavba byla zahájena 20 let po ničivých povodních v roce 1997. 

Po slunných prázdninových dnech se v měsíci září projevili velmi silné vydatné deště, které zasáhly většinu Česka a způsobily ničivé povodně. Jednou z těchto postižených obcí byly opět Karlovice. Během několika minut vodního běsnění přišlo mnoho lidí o veškerý majetek. Povodňová vlna strhla v obci několik mostů i domů. Obec se několik dnů ocitla bez dodávky vody a elektrického proudu. S příchodem zimních měsíců se obyvatelé obcí bojí přicházejících mrazů, protože do té doby domy nestihnou vyschnout a hrozí jejich popraskání. 

Ukázala se opět velká solidarita lidí, kteří ihned nabídli pomoc postiženým zasažených povodní. Závodní báňská záchranná stanice Odolov ihned nabídla obci kolový čelní nakládač UNC, MINI Dumper Messersi a nákladní automobil Iveco Cargo s kontejnerovým nosičem. Spolu s těžkou mechanikou byly v obci nasazeni i báňští záchranáři a mechanici ze ZBZS Odolov a HBZS Ostrava, kteří se střídali v turnusech na likvidaci následku povodně. Jejich práce byly po celou dobu řízeny krizovými koordinátory obce Karlovice. 

Díky dárcovským příspěvkům zaměstnanců HBZS Ostrava byly zakoupeny dva kusy průmyslových vysavačů. Tyto vysavače následně vedení HBZS Ostrava dne 4. 10. předalo vedení školy v Karlovicích.

 

1000008924.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Šulej Jan, referent V – vzdělávání VVaT, o. z. HBZS Ostrava

Foto: archiv HBZS Ostrava

Zdroj: DIAMO s.p.

redakčně upraveno